Astro-fotografie door Rijk-Jan Koppejan

SOLARGRAPHY

Solargraphy is letterlijk het schrijven met de Zon. De Zon beschrijft aan de hemel elke dag een iets andere baan. 's Zomers is deze baan het hoogst en 's winters het laagst. Deze banen vast leggen is eigenlijk heel eenvoudig. Je kan natuurlijk met een normale camera elke dag op hetzelfde tijdstip een foto maken, maar je kan veel makkelijker een bierblikje (of frisdrankblikje, maar die heb ik nooit in huis....) open maken, leegdrinken en vervolgens goed schoonmaken, als camera gebruiken. Je doet in een doka een vel foto-papier tegen de binnenzijde van het blikje. Foto-papier is dat papier dat ze héél vroeger gebruikten om foto's op af te drukken. Misschien heb je nog wat liggen en anders moet een goede fotograaf nog wel wat hebben. Het blikje moet je heel goed lichtdicht maken en aan de voorzijde prik je een minuscuul gaatje. We hebben nu een camera-obscura gemaakt.

Plaats dit blikje op een goeie plek met een goed zicht op het zuiden. De Zon zal nu bij haar dagelijkse beweging langs de hemel een projectie maken op het fotopapier. Hoe langer je dit blikje laat hangen, hoe meer zonnebanen er op komen. Hieronder zie je een foto die gemaakt is door Jan Koeman (kijk bij LINKS maar eens op zijn site)  uit Kloetinge. Hij had een camera-obscura in zijn tuin opgehangen en deze schitterende opname gemaakt van de zonnebanen tussen januari en juni 2010. Mooi om te zien is ook dat het niet elke dag helder weer was. De onderbroken lijnen geven aan dat het wisselend bewolkt was. Zo zie je op één foto het weer terug van bijna een half jaar!

Dat wil ik natuurlijk ook wel eens proberen vanuit mijn eigen tuin. Jan Koeman leverde me de blikjescamera en die hangt nu aan de achtergevel van mijn huis in Middelburg. Op de foto hieronder is dat te zien. Rond de winterzonnewende haal ik de camera er af en hopelijk heb ik dan net zo'n mooie opname als hier boven.

OPENING BLIKJESCAMERA OP 26 DECEMBER 2010!

Vanwege de vele sneeuwval in december (20cm in Middelburg) kon ik op 21 december mijn dak niet op. Die dag was de kortste dag en vanaf dat moment ging de zon weer klimmen. Risico dus dat de onderste banen van de zon weer overschreven zouden worden. Gelukkig kon ik op Tweede Kerstdag wel het dak op om het blikje er af te halen. Hieronder zie je het origineel zoals dat uit het blikje kwam. Ik ben zeer tevreden over het resultaat. De opname is goed scherp en weerkundigen kunnen gelijk een halfjaaroverzicht van het weer aflezen. Wanneer was het bewolkt en wanneer was het helder?

Solargraph vanuit achterzijde Herenstraat 6 Middelburg

Op 22 maart ( Lente-equinox) opende ik een blikjescamera die ik had opgehangen aan de achterzijde van mijn winkel. Op de achtergrond zien we de huizen van de Sint Janstraat in Middelburg. Opvallend: Veel heldere strepen, dus veel heldere dagen in februari en maart 2011.